joi, 6 mai 2010

Pe ce format se realizeaza un portret?
Daca ai vazut vreodata un artist desenand dupa un model viu, prin parc, probabil, ai observat ca hartia pe care deseneaza este una de dimensiuni mari(cel putin a4 adica 21x30cm).

Realizarea unui portret in creion pe o dimensiune mai mica de a5(si aici se poate realiza doar o singura persoana, numai capul) reduce foarte mult din detaliile chipului.
Portretul in creion nu este tot una cu portretul dintr-o fotografie.Intr-un format a6(cat un vocabular) portretul dintr-o fotografie arata bine si clar, redand cu maxima fidelitate originalul.Nu acelasi lucru se poate spune despre un portret in creion in format a6!Un creion nu poate lucra toate detaliile chipului intr-un spatiu atat de restrans.Poate maxim doar schita niste trasaturi in mare iar fidelitatea desenului va lasa mult de dorit.
Pentru realizarea unui portret reusit este nevoie de cat mai mult spatiu ceea ce inseamna ca dimensiunea minima ar fi a4.Pe un a4 se poate realiza o singura persoana sau maxim doua, numai capul si f putin din umeri.In nici un caz nu se poate realiza pe a4 un portret cu tot bustul, cu mainile.In acest caz chipul ar fi foarte mic, cam cat o caisa.Iti poti imagina ca intr-un asemenea spatiu restrans nu se pot concentra toate detaliile unui chip uman.Micile detalii mai ales in ceea ce priveste ochii sunt foarte importante pentru asemanarea cu persoana din fotografie.

Pe un a3 se poate realiza un portret cu o singura persoana cu ceva mai mult din bust insa nu chiar tot bustul.Doua persoane cam la fel.Trei persoane pe un a3 deja e un pic mai inghesuit, la limita.

Pe un a2 se poate realiza un portret cu o singura persoana cu tot bustul.Doua persoane la fel.Trei persoane, chiar patru persoane.Este suficient loc a2 avand 40x60cm.
Prin urmare, un portret reusit poate fi desenat pe o coala cat mai mare.Ideal ar fi ca persoana sa fie reprezentata cam la aceleasi dimensiuni apropiate de dimensiunea reala.Chipul uman masoara cam 18cm.Cam la aceeasi dimensiune ar fi ideal sa fie reprezentat si in portretul in creion pentru ca toate detaliile sa fie cu usurinta finisate.

Colajul din imagine reprezinta desene diferite de dimensiuni ce variaza de la a4 la a2.In aceasta imagine portretele sunt redimensionate pentru a fi puse in acest colaj.
De aceea poza realizata unui desen a4-a2 poate fi redimensionata pe calculator si mai apoi scoasa la imprimanta, pe hartie fotografica la orice dimensiune.De aceea, poti avea portretul atat in original cat si redimensionat si pus intr-un album de fotografii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri