duminică, 18 noiembrie 2012

Cadoul memorabil de Sfantul Andrei


Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Din Sfanta Scriptura aflam ca era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr.


Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume - Apostolul Lupilor - deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor - lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Pestera care i s-a oferit ca adapost.

Pestera Sfantului Andrei
Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. In vara anului 1944, Pestera transformata in biserica a fost sfintita de catre Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusesti invadatoare au distrus-o. Abia dupa 1990, prin ravna cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei.

Sfantul Andrei - Ocrotitorul Romaniei
Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul Romaniei". Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala.

Traditii si superstitii de Sfantul Andrei:
1. Păzitul usturoiului este un fel de serbare nocturnă colectivă, la care bărbaţii neînsuraţi vin cu usturoi, în unele sate şi fetele aduc câte trei căpăţâni, toate se pun într-o covată pe care o femeie bătrână trebuie s-o păzească toată noaptea ca să nu fie furată de strigoi. Dimineaţa, în curtea casei se încinge o horă, iar în mijlocul ei "este jucată" covata cu usturoi de un flăcău.

2. În satele din Bucovina fetele îşi pun seara sub pernă 41 de fire de grâu, ca să îşi afle ursitul.

3. Un alt obicei străvechi spune că înainte fetele nemăritate meargeau noaptea la fântână cu lumânarea de Paşte. Aici, ele coborau lumânarea aprinsă în fântână şi se rugau să îşi viseze ursitul în somn, aşa cum apa reflecta chipul ursitului.

4. În Moldova, există un alt "truc" obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă dintr-o lingură de făină de grâu, una de apă şi una de sare, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă în somn se spune că este viitorul lor soţ.

5. În alte regiuni, fetele îşi ghicesc ursitul cu ajutorul parilor de la gard. Astfel, noaptea pe întuneric ating un par, de la care numără în continuare până la al nouălea par, pe care leagă o sfoară sau lână roşie. A doua zi merg să vadă cum le va fi alesul. Dacă parul este drept şi neted, viitorul soţ va fi tânăr şi frumos, dar sărac. Dacă parul va fi scurt şi noduros, soţul va fi bătrân şi sărac, iar de va avea coaja groasă, va fi bogat.

6. La fel de popular este şi ghicitul la oglindă. Fata de măritat se aşează pe un scaun, având în faţă şi spate câte o oglindă, iar pe lateral patru lumânări aprinse şi, se spune că, astfel îşi vede ursitul.

7. Pentru ca să se afle cât de rodnic va fi următorul an se pun boabe de grâu într-o strachină cu apă. Cât de des va răsări grâul, atât de bogată va fi recolta.

8. În această zi nu se dă de împrumut ori în dar căci vei păgubi.

9. În unele sate din Oltenia copiii taie mlădiţe din meri, cireşi sau vişini şi le pun în apă ca să înmugurească până la Sfântul Vasile, când fac din ele sorcove.

10. Ca să apere animalele de lupi oamenii ascund în această noapte coasele şi îngroapă un drob de sare descântat în pragul uşii grajdului.In Romania pe data de 30 noiembrie isi sarbatoresc ziua de onomastica 668.000 romani.
Poate cunosti si tu un Andrei, Andreas, Andreiu sau poate o Andreea, Andra, Andrusa, Andruta etc.
Daca DA nu pierde timpul si comanda din timp un desen realizat in creion 100% cu persoana draga.

Noi iti oferim doua variante DE CADOU:

Un portret clasic realizat exact dupa poza trimisa.Portretul este realizat in minim 8 ore de munca iar calitatea este una deosebita.Daca exista elemente care nu iti plac la desen putem sa modificam fara vreo problema inr-un timp rapid.Vrem ca acest dar sa fie cu adevarat calitativ iar sarbatoritul sa fie placut impresionat!

O caricatura hazlie ilustrand in cel mai mic detaliu o personalitate glumeata, care suporta fara probleme mici ironii la adresa sa!Cu siguranta este un cadou inedit pentru o persoana pe care o cunosti foarte bine si iti doresti sa o faci sa rada din tot sufletul.Doar este ziua sa!

NU EZITA SI COMANDA ACUM UN DESEN IN CREION!

Comenzi: portret.creion@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri